SAVCI - Slon africký

8. března 2007 v 16:46 |  Zvířata
Slon africký
Je sice největší a nejsilnější,ale také nejdobromyslnější suchozemský savec.Žije v rodinných skupinách.
Tělesné rozměry :
Výška těla v kohoutku: samci až 3 m ,samice menší
Hmotnost : samci až 6 t,samice až 4 t
Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: 14-15 let
Doba rozmnožování: po celý rok
Doba březosti: 22 měsíců
Počet mláďat: 1
Způsob života:
Chování: žije společensky,v rodinných tlupách
Hlasové projevy: hluboké brumlání je základní formou dorozumívání,silně troubí,když je rozčilen
Potrava: výlučně rostliny- tráva,listy stromů,plody,drobné větve
Délka života: asi 70 let
Příbuzné druhy:
Slon indický,který je poněkud menší než jeho africký příbuzný.
Výskyt:
Na celém území Afriky jižně od Sahary.
Ochrana druhu:
Slon africký je zařazen mezi druhy ohrožené vyhubením.Jeho lov je zakázán,ale pytláci ho pro slonovinu loví stále.Jen v Keni klesl jeho stav ze 150 000 na 30 000 kusů.Ochránci přírody jsou proti pytlákům často bezmocní.
z encyklopedie zvířat
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.