SAVCI - Sika

6. března 2007 v 18:07 |  Zvířata
Sika
Pochází z východní Asie,kde mu nyní hrozí vyhubení.Naštěstí byl již dříve vysazen v Evropě,v USA a na Novém zélandu,kde jeho stavy očividně vzrůstají.
Tělesné rozměry :
Délka: 105-150 cm
Výška: 65-105 cm
Hmotnost: 25-110 kg
Rozmnožování :
Pohlavní dospělost: v 18.-24.měsíci,ukončení růstu po 4 letech
Období páření: říjen
Délka březosti: 7-8 měsíců
Počet mláďat: zpravidla 1
Délka kojení: 4-6 měsíců
Způsob života :
Chování: samci žijí samotářsky nebo v malých tlupách,samice v malých rodinných skupinách
Potrava: tráva,listy,byliny
Hlasové projevy: pronikavý výstražný hlas,v říji hlasité kvičení
Délka života: 15 let
Příbuzné druhy :
Mezi poddruhy siky najdeme i takové,které stojí na pokraji vyhynutí,např.Cervus nippon keramae
Výskyt :
V Japonsku,Vietnamu,Koreji,na Tchaj-wanu,ve východní Číně a v Mandžusku.V Evropě byl uměle vysazen,většinou v oborách a v lesoparcích.Kromě toho byl vysazen i v Austrálii,na Novém Zélandu,na Madagaskaru a v USA.
Ochrana druhu:
Sika je dnes na většině území svého původního výskytu ohrožen vyhubením.Příčinami jsou lov a ničení přirozeného prostředí zemědělskou činností.
z encyklopedie zvířat
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.