SAVCI - Koala

6. března 2007 v 17:32 |  Zvířata
Koala
Žije vysoko v korunách blahovičníků - eukalyptů.Je sice přísně chráněný,ale zároveň neustále i velmi ohrožený při požárech,které každoročně ničí jeho přirozené životní prostředí.
Tělesné rozměry :
Velikost: 60 - 80 cm
Hmotnost: samci až 11 kg, samice 8 kg, na severu žijící populace je menší
Rozmnožování :
Pohlavní dospělost: samci ve 3-4 letech,samice ve 2-3 letech
Doba páření: od prosince do března (v době léta na jižní polokouli)
Doba březosti: 25-35 dnů
Počet mláďat: 1
Způsob života :
Chování: mimo dobu rozmnožování žije samotářsky
Hlasový projev: drsný křik,který připomíná řezání pilou
Potrava: listy blahovičníku - eukalyptu
Délka života: 15-20 let
Příbuzné druhy :
Zástupci čeledi Phalangeridae,např.klokan stromový,kuskus,vakoplch aj.
Výskyt :
Pobřeží Queenslandu,Nového Jižního Walesu,Viktorie a části jižní Austrálie,nejčastěji se vyskytuje v Novém Jižním Walesu a ve Viktorii.
Ochrana druhu:
Dnes jde o chráněný druh.Větší chráněné oblasti jsou ve Viktorii a Queenslandu.Do jižní Austrálie byl koala znovu vysazen poté,co zde byl zcela vyhuben.
z encyklopedie zvířat
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.