SAVCI - Jezevec lesní

12. března 2007 v 17:13 |  Zvířata
Jezevec lesní
Jen málokteré ze zvířat střední Evropy je známější než jezevec.Mnohé z jeho života ale přesto zůstává utajeno,neboť toto zvíře tráví většinu dne pod zemí.
Tělesné rozměry:
Délka: 75-98 cm od špičky nosu po konec ocasu
Výška těla v kohoutku: 30 cm
Hmotnost: samci průměrně 10-18 kg, samice 7-14 kg
Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: samci ve 2 letech,samice v 1 roce
Doba páření: od února do října
Narození mláďat: pravidelně v následujícím únoru
Počet mláďat: 1-4
Způsob života:
Chování: aktivní převážně v noci,společenský,v jedné noře může žít až 15 zvířat pohromadě
Potrava: převážně dešťovky,ale i kořínky rostlin a trávy,bobule,hmyz,potkani,hrabši,rejsci,ptáci,mladí ježci a králíci
Délka života: 15 let
Příbuzné druhy:
Jezevci jsou rozšířeni po celém světě,dnes rozlišujeme osm druhů.
Výskyt:
Všude v Evropě a v Asii.V jihovýchodní Asii je evropský jezevec nahrazen jezevcem bělohrdlým.
Ochrana druhu:
Snad vzhledem ke způsobu života a malému významu pro lov,není dosud jezevec aktuálně ohrožen.Bývá huben jako potenciální přenašeč vztekliny.Jeho přirozenými nepřáteli jsou vlk a liška.
z encyklopedie zvířat
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 dežo dežo | E-mail | 20. února 2013 v 19:46 | Reagovat

:-D  8-O  :-?  8-)  :-x  :-P  :-|  :-!  ???  [:tired:]  [:tired:]  [:tired:]  :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.